Witam,
z racji tego że czytelnicy upominają się o nowe wpisy, a czasu ostatnio mało, i aktualizacja domowej strony została trochę zaniedbana. Postanowiłem zapoczątkować nowy dział w którym będą umieszczane przepisy na domowe wypróbowane smakołyki.
Na pierwszy ogień poszła lazania ze szpinakiem. Robi się ja szybko i nie wymaga za wielkiego kunsztu kulinarnego, a znając metodykę działania możemy eksperymentować z własnym nadzieniem. Ja preferuje szpinak bo po pierwsze nie jem mięsa a po drugie makaron ze szpinakiem wg mnie to rewelacyjne połączenie ;)
Zacząłem tez od lazanii bo Beti z Londynu prosiła mnie o ten przepis, a że zazwyczaj robię wszystko na oko i z tego co mam pod ręką dzisiaj postanowiłem przygotować się profesjonalnie i krok po kroku opisać każde działanie i określić dokładny skład.
Więc koniec niepotrzebnego gadania i zabieramy się do roboty ;)
Co powinniśmy mieć w domu... czyli skład:
- Opakowanie makaronu "LASAGNE" [do naszej lazanii będziemy potrzebowali 15 płatów ]
- Opakowanie szpinaku ok. 450 g [ firma jest oczywiście dowolna, i sam preferuje raczej gotowy szpinak mrożony, bo ze świeżym jest strasznie dużo zachodu ]
- Ser żółty ok. 400 g [ ja osobiście preferuje Goudę ]
- Śmietana 18% ok. 600 ml [najlepiej gęsta, można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem]
- Jajka 4 szt. [to trudno zastąpić czymś innym]
- Duża cebula 1szt. [może być kilka małych]
- Serek fromage 75 g. [tutaj można samemu się zdecydować na smak, lub zastąpić serem feta jeśli akurat taki mamy w lodówce, tylko trzeba wtedy pamiętać że dajemy go o połowę mniej i nie używamy za dużo soli, bo ser feta sam w sobie jest już bardzo słony]
- Przyprawy [w moim przypadku jest to sól, czosnek granulowany, oregano, i chilli skruszone z całych suszonych papryczek]
- Mleko ok pół szklanki [jeśli akurat nie mamy możemy dolać więcej śmietany lub kefiru]
- Oliwa z oliwek 2 łyżki [może być oczywiście olej, ale jak nie ma w domu ani tego ani tego, można wysmarować naczynie do pieczenia, masłem lub margaryną ]
- Pomidor 2 duże plastry [w tym przypadku pomidor pełnił będzie tylko funkcje dekoracyjną, więc jeśli nie mamy go w domu to możemy z niego zrezygnować ]
Przygotowanie farszu.
Na początek siekamy cebulę w dość gruba kostkę i rumienimy ją na patelni z małą ilością oliwy. Dodajemy rozmrożony szpinak i przyprawy do smaku. Jak szpinak już odparuje dorzucamy kostkę serka fromage, wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy na patelni.
Kiedy nasz farsz powoli "dochodzi",możemy zabrać się za nasz sos.Przygotowanie sosu.
Najpierw ścieramy nasz żółty ser na drobnej tarce. Można oczywiście kupić już gotowy starty ser , ale ścierając samemu wychodzi taniej, a poza tym czasem zdarza się ze mamy w domu kilka zaczętych kostek i nie ma co z nimi zrobić, a to własnie jest idealny moment ;) Następnie oddzielamy około 1/3 startego sera do drugiego pojemnika będą to nasze 2 sosy. Do pierwszego naczynia z serem dodajemy około 400 ml śmietany, 2 jajka, przyprawy do smaku i dolewamy mleka, tak aby całość miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Do drugiego naczynia dodajemy 200 ml śmietany, 2 jajka i przyprawy. Ten sos powinien być w miarę gęsty bo będzie to nasza wierzchnia powłoka.
Kiedy mamy gotowy już farsz i oba sosy, możemy przystąpić do "składania" naszej lazanii.Najpierw smarujemy naczynie [w tym przypadku ceramiczna foremka wielkości 28 cm x 21 ] i wykładamy pierwsze 3 płaty makaronu lasagne. UWAGA MAKARONU NIE GOTUJEMY !!!!
Na pierwszą warstwę makaronu nakładamy równomiernie szpinak, w takiej ilości aby starczyło nam w sumie na cztery "piętra" a następnie zalewamy równomiernie pierwszym sosem też w takiej ilości żeby starczyło na cztery "piętra".
Czynność tą powtarzamy jeszcze 3 razy idąc po kolei, makaron, farsz , pierwszy sos aż do piątej warstwy makaronu, którą jest już ostatnia warstwą. Jeśli zostało nam niewiele sosu numer 1 i farszu [ co zdarza się bardzo rzadko ] możemy to wszystko dodać do naszego sosu numer 2 i zalewamy całość aby dokładnie przykryło nam całą górę i wypełniło wszystkie wolne zakamarki.
No i na tym właściwie kończy się nasza produkcja. Tak przygotowaną lazanie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 min. UWAGA PIECZENIE POWINNO PRZEBIEGAĆ NA FUNKCJI PIEKARNIKA "GRZANIE OD DOŁU".
W trakcie pieczenia możemy zajrzeć jak się zachowuje nasza lazania, a po 30 minutach dekorujemy plastrami pomidora i PRZESTAWIAMY PIEKARNIK NA FUNKCJE "GRZANIE OD GÓRY" i w takim stanie pieczemy jeszcze 10 min.
Po zakończonym pieczeniu nie pozostaje nam nic innego jak wyjąć lazanie z piekarnika, podzielić na porcję i zajadać się. Lazania znakomicie smakuje na ciepło jak i na zimno.
Tym razem tez chyba wyszła dobra bo Glusia wsunęła wielką porcję zanim zdążyłem zrobić zdjęcie upieczonego kawałka ;)
Jak widać danie nie jest skomplikowane, czas przygotowania [jeśli nie robi się dokumentacji zdjęciowej] około 30 min, plus pieczenie 40 min więc każdy może spróbować zrobić ją samemu, nie bojąc się zmienić czegoś wg swojego uznania.
Smacznego ;) i do następnego wpisu.
Wygląda przepysznie i dużo mniej skomplikowana niż moja...Bardzo mi się podoba, że nie trzeba gotować makaronu, muszę tylko upolować gdzieś serek fromage :)
OdpowiedzUsuńO mniam..co Wy mi najlepszego zrobiliście...teraz za mną będzie chodzić. Wygląda super, przepis też mniaaaaam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo to kiedy zrobisz tą lasagne i ja razem zjemy Szwagier ? ;-)))
OdpowiedzUsuńDziś Zrobiłam... lekko zmodyfikowałam przepis mianowicie do szpinaku dodałam kostke serka fromage oraz 'błękitny lazur' serek pleśniowy który uwielbiam w połączeniu ze szpinakiem na ciepło do tego prócz przypraw dodałam połówkę wyciśniętej cytryny.
OdpowiedzUsuńZ modyfikacji jeszcze zrezygnowałam z pomidorka -Dodałam trochę pikantnego keczupu do końcowej wierzchniej warstwy. PYCHOTKI jak na pierwszą w życiu lazanie zdecydowanie UDAŁA SIĘ w 100%! ...Danie jest bardzo syte. POLECAM Aga